Τι "συμβολίζει" η εξαγγελία για τον κατώτατο μισθό;

Δευ, Ιουλ 26, 2021
ypoyrgiko

Τη "συμβολική αύξηση" του κατώτατου μισθού κατά 2% ανακοίνωσε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε, δίνοντας μια ερμηνεία αυτού του συμβολισμού, ότι "ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα της ανάκαμψης και του συλλογικού πλούτου διοχετεύονται κατά προτεραιότητα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, με ρεαλισμό, με φειδώ αλλά και με δικαιοσύνη".

Κατά μία έννοια η αύξηση-παρωδία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πράγματι συμβολική, αλλά για τον αντίθετο λόγο. Συμβολίζει ότι προϋπόθεση για να "πάρει μπρος" η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι να παραμείνουν καθηλωμένοι στα σημερινά άθλια επίπεδα οι μισθοί, να τσακίζονται συνεχώς τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 2% (αντιστοιχεί σε 13 ευρώ τον μήνα ή 52 λεπτά τη μέρα, μικτά) στον κατώτατο μισθό όταν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τόσο ακριβώς (2%) έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά οι τιμές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης τον τελευταίο χρόνο, ενώ από την 1η Αυγούστου έρχονται και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος της τάξης του 3% έως 15,6%;

Και όλα αυτά λίγο μόνο καιρό μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου που δίνει άλλο ένα χτύπημα στο εισόδημα των εργαζομένων με την κατάργηση, επί της ουσίας, της υπερωριακής αμοιβής και ενώ έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση.

Η εξαγγελία της κυβέρνησης συμβολίζει και κάτι ακόμα: Τη "σκυταλοδρομία" των αστικών κομμάτων που εναλλάσσονται στις κυβερνητικές καρέκλες για να συνεχίζει ο ένας από εκεί που το άφησε ο άλλος. Κι αυτό γιατί το επίπεδο του κατώτατου μισθού για το 2022 καθορίστηκε με βάση τον "νόμο Βρούτση", που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 και εφάρμοσε για πρώτη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2019, δίνοντάς του πλέον το όνομα "νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου". Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά μνημονιακά μέτρα που κατήργησε το δικαίωμα των εργαζομένων στη συλλογική διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Τους στέρησε, δηλαδή, τη δυνατότητα να ασκούν συλλογικά πίεση προς τους εργοδότες μέσα από διαδηλώσεις, απεργίες κλπ και έδωσε το δικαίωμα στην κάθε κυβέρνηση να τον καθορίζει μονομερώς με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτό κάνει πως το ξεχνάει ο ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε πάλι να το παίξει εγγυητής των εργασιακών δικαιωμάτων και να μοιράσει... 800ρια, ενώ ήταν αυτός που το 2019 διαμόρφωσε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ κάτω από εκεί που βρισκόταν το 2012 και από εκεί όπου είχε υποσχεθεί ότι θα τον επαναφέρει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του...

Η απάντηση κάθε νέου εργαζόμενου στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, μπορεί να είναι μόνο μία: οργάνωση και αγώνας για να επανέλθει εδώ και τώρα ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους ως βάση για μεγαλύτερες αυξήσεις και για να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, ώστε να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.