Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας

Πέμ, Μαΐ 6, 2021

Πέμπτη 1 Απρίλη: Τραγωδία στο Γυμνό της Ερέτριας στην Εύβοια με τρεις εργάτες νεκρούς και έναν τραυματία σε κρίσιμη κατάσταση από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης της μέσης τάσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Τρίτη 6 Απρίλη: Εργάτης σκοτώθηκε στα έργα επέκτασης της Drapa Chemie – ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ στον Ασπρόπυργο. Το εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε την Τρίτη όταν μια τεράστια σιδερένια πόρτα, έπεσε και καταπλάκωσε τον εργάτη.

Παρασκευή 16 Απρίλη: Δύο οικοδόμοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούσαν στη 5η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και τα δεκάδες άλλα περιστατικά με καταπλακωμένους, ακρωτηριασμένους και τραυματισμένους εργάτες μόνο το τελευταίο διάστημα, δεν είναι αποτέλεσμα της «κακιάς στιγμής». Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων προστασίας γιατί αυτά αποτελούν «κόστος», της απουσίας ελέγχων, της ανάθεσης όλο και περισσότερων εργασιών σε εργολάβους, των εξοντωτικών ωραρίων κλπ. Αν αυτά συμβαίνουν ήδη, μπορεί κανείς να φανταστεί τι πρόκειται να συμβεί με τη γενίκευση της 10ωρης εργασίας που έρχεται…