Θες και εσύ να μάθεις τι λέει η ΚΝΕ; Πάρε τον Οδηγητή!

Σάβ, Μαΐ 1, 2021
Thumb_Politiki_Thes_Na_Matheis_Ti_Leei_KNE

Η πρώτη επαφή ενός μαθητή με την ΚΝΕ ήταν, είναι και θα είναι, μέσα από τον «Οδηγητή»! Έξω από τις πόρτες των σχολείων στην πρωινή ή μεσημεριανή εξόρμηση, στο διάλλειμα, στη πορεία ή στην κατάληψη, το απόγευμα στο φροντιστήριο, στην πλατεία ή στο πάρκο της γειτονιάς, η ΚΝΕ απευθύνεται σε μαθητές με το περιοδικό της! Γιατί;

Γιατί εκεί ένας μαθητής θα διαβάσει κάτι που τον εκφράζει! Για την κατάσταση στο σχολείο του και την πιεστική καθημερινότητά του, για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, τα εμπόδια που υπάρχουν για να ψυχαγωγηθεί, να αθληθεί, να έρθει σε επαφή με τις τέχνες.

Γιατί εκεί ένας μαθητής θα «δει τον εαυτό του»! Φέτος, όταν όλα τα παπαγαλάκια του συστήματος μιλούσαν για μαθητές-αρνητές της μάσκας και συκοφαντούσαν τους μαθητικούς αγώνες, ο «Οδηγητής» έδωσε το λόγο στους αγωνιστές μαθητές σε όλη την Ελλάδα με εξώφυλλο: «Ελπίδα οι φωνές που δυναμώνουν κάτω από τη μάσκα»!

Γιατί εκεί ένας μαθητής που ψάχνει να βρει κάτι «διαφορετικό», θα το βρεί! Γιατί ο κόσμος που ζούμε είναι τόσο άδικος; Ποια είναι η πηγή της εκμετάλλευσης; Τι πρέπει να γίνει για να ζήσουμε πραγματικά ελεύθεροι ως σύγχρονοι άνθρωποι τον 21ο αιώνα; Πως μπορούμε να κατακτήσουμε το σχολείο που ονειρευόμαστε και έχουμε ανάγκη;

Γιατί μέσα από τον «Οδηγητή», ο Κνίτης μαθητής διαπαιδαγωγείται ως νέος επαναστάτης. Μέσα από τη στήλη «Προσεχώς στην τάξη» εξοπλιζόμαστε για να λέμε την αλήθεια στο μάθημα, μέσα από το «Πάμε Γυμνάσιο», μαθαίνουμε την αξία της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, να πολεμάμε το φασισμό και το ρατσισμό! Μαθαίνουμε πως ο κόσμος «κι όμως κινείται» και τον κινεί η επαναστατική δράση των πολλών!

Πρωτοπόρα δράση στο σχολείο και «Οδηγητής» είναι ένα! Ο πρόλογος μιας ιστορίας που έγραψε και έστειλε στο περιοδικό η συντρόφισσα Βάλια, μαθήτρια Γυμνασίου στη Σάμο, που φιλοξενείται στο τρέχον τεύχος, το αποδεικνύει:

«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού τον Μάρτιο έγραψα μία ιστορία... Κανονικά αυτή την ιστορία θα την κρατούσα για τον εαυτό μου, αλλά τον τελευταίο χρόνο διαβάζω τον Οδηγητή. Και έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος να στείλω την ιστορία μου»!

 

Αφροδίτη Μπόμπολη,
μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ