Διαδικτυακή Συνάντηση 20 Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών:Πραγματικός ένοχος είναι ο καπιταλισμός!

Τρί, Δεκ 1, 2020
Thumb_Diethni_Pragmatikos_Enoxos

«Διαδικτυακή Συνάντηση για την Ανταλλαγή Πείρας» από τη δράση τους, πραγματοποίησαν 20 Κομμουνιστικές Νεολαίες από χώρες της Ευρώπης. Η Συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΚΝ Τουρκίας, στις 7 Νοέμβρη του 2020, δηλαδή κατά τη μέρα της συμπλήρωσης 103 χρόνων από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, και είχε τίτλο «2020: Η νεολαία στην μάχη της επιβίωσης ενάντια στην πανδημία και τον καπιταλισμό: ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ!»

Φέτος, λόγω της πανδημίας δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της ετήσιας Συνάντησης των Ευρωπαϊκών ΚΝ, ωστόσο έστω και με αυτό τον τρόπο, οι ΚΝ αντάλλαξαν στοιχεία για την κατάσταση στις χώρες τους, για την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, για τους αγώνες που αναπτύσσονται, για τα σημαντικά εμπόδια σε αυτούς και τις προσπάθειες των νέων κομμουνιστών να τα ξεπεράσουν.

Κατά την Διαδικτυακή Συνάντηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς βιώνει η νεολαία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων τις επιπτώσεις της πανδημίας και της διαχείρισής της από τις αστικές κυβερνήσεις και αναδείχθηκε από πολλές παρεμβάσεις ότι ο πραγματικός εχθρός, ο ένοχος για την κατάσταση, είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Στο φόντο των επικίνδυνων εξελίξεων που σηματοδοτεί η πανδημία, η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι σφοδροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οι ΚΝ συμφώνησαν ότι χρειάζεται να εντείνουν τη δράση τους για την υπεράσπιση του λαού και της νεολαίας, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και να προωθήσουν την κοινή τους πάλη.

Κοινά προβλήματα για τους νέους και τις νέες στην Ευρώπη

Οι εκπρόσωποι των ΚΝ στις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν ότι:

τα δημόσια συστήματα υγείας στα ευρωπαϊκά κράτη είναι ξεχαρβαλωμένα λόγω της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, με μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, νοσοκομειακές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ.

μηδαμινά μέτρα έχουν παρθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης μέσα στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, που αποτελούν και τους βασικούς χώρους υπερμετάδοσης του ιού, όπως και στα ΜΜΜ.

⇒ η διαχείριση της πανδημίας από όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη γίνεται με κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εις βάρος της υγείας του λαού.

Οι εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Αυστρίας και της Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας Τσεχίας, σημείωσαν ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις στην πολιτική διαχείρισης για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού (πχ. αυστηρότεροι περιορισμοί για να μην καταρρεύσουν τα υποβαθμισμένα Εθνικά Συστήματα Υγείας), αμβλύνθηκαν μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας, αφού η χαλάρωση των ελέγχων και των μέτρων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου ήταν κοινός τόπος για όλα τα κράτη.

Στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες 2 εκατομμύρια απολύσεις, στην Αυστρία η Swarovski επιδοτήθηκε από την κυβέρνηση με 12 εκατομμύρια ευρώ αλλά απέλυσε 900 εργαζόμενους, η Γαλλία έφτασε να μετράει 9.3 εκατομμύρια ανέργους, ενώ στην Τουρκία καταργήθηκαν πολλά από τα επιδόματα που δίνονταν στα φτωχότερα τμήματα της εργατικής τάξης.

Κοινός τόπος στις εκτιμήσεις των οργανώσεων ήταν ότι το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης - που δεν έχει ως αιτία - αλλά επιταχύνθηκε από την πανδημία, βρίσκει τους λαούς της Ευρώπης για ακόμη μια φορά να σηκώνουν το βάρος προκειμένου να βγουν οι αστικές τάξεις όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένες.

Αρκετές οργανώσεις αναφέρθηκαν στα νέα εμπόδια που υψώθηκαν τους μήνες αυτούς στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για τους νέους της Ευρώπης. Αναδείχθηκε η απουσία ουσιαστικών μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων, με χαρακτηριστική την παρέμβαση του αντιπροσώπου της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας που τόνισε ότι μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ των μαθητών ανάλογα με το εισόδημά των γονιών τους. Η κατάσταση αυτή άλλωστε οδήγησε σε δεκάδες κινητοποιήσεις μαθητών σε πολλές χώρες με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά της Γερμανίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας.

Έντονα απασχόλησε και το όργιο καταστολής και της επίθεσης στις λαϊκές ελευθερίες που εξαπολύεται σε μια σειρά χώρες με πρόσχημα την πανδημία, τόσο από σοσιαλδημοκρατικές όσο και από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Η επίθεση αυτή συνοδεύεται και από όξυνση του αντικομμουνισμού, ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι οι όροι ζωής και η όξυνση των αντιθέσεων σήμερα μπορούν κάτω από την παρέμβαση των κομμουνιστών να δυναμώσουν την αμφισβήτησης στο σύστημα που γεννά κρίσεις και τσακίζει την υγεία και τη ζωή του λαού.

Κοινητοποίηση γιατρών στην Ισπανία
Κοινητοποίηση γιατρών στην Ισπανία

Οι οργανώσεις που έλαβαν μέρος

· Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

· Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

· Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας

· Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

· Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

· Κίνημα Νεολαίας «Κόνολι» - Ιρλανδία

· Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

· Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών – Ισπανία

· Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας - Ισπανία

· Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία

· Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

· Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας – Κύπρος

· Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ολλανδία

· Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

· Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας

· Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) - Ρωσία

· Λενινιστική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας

· Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας

· Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

· Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας - Τσεχία