«Παλεύουμε με δυνατή θέληση και οργανωμένο τρόπο!»

Δευ, Μαΐ 17, 2021
Thumb_Politiki_30_Diimero_Paleuoume_Me_Thelisi

Λίγες ώρες μετά τον φετινό αγωνιστικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Τουρκία αλλά και περίπου 2 μήνες πριν το 30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, ο «Οδηγητής» συνομίλησε με τον σύντροφο Uzel Oguzhan, μέλος της Εθνικής Γραμματείας της ΚΝ Τουρκίας, ο οποίος σημείωσε:

Στην Τουρκία, το κυβερνών κόμμα και η τάξη των καπιταλιστών που εκπροσωπεί δεν έχουν να δώσουν τίποτα το καλό στους νέους της χώρας. Το μόνο που έχει γίνει κατά την 20χρονη περίοδο διακυβέρνησης του AKP είναι διεξαγωγή πολέμων, εθνικιστική ρητορική και όξυνση του θρησκευτικού φανατισμού. Το μόνο που έχει λάβει υπόψη όσον αφορά τις σχέσεις του με τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι τα συμφέροντα των αστικών τάξεων. Το πιο εξόφθαλμο παράδειγμα είναι η στάση που κράτησε το AKP σε σχέση με τον πόλεμο στη Συρία. Οι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, έφτασαν μέχρι το σημείο της κατοχής των εδαφών μιας άλλης χώρας. Αυτός ο «ενθουσιασμός» αποτελούσε μέρος της αναζήτησης της τουρκικής αστικής τάξης για νέες αγορές, και η Τουρκία ανταποκρίθηκε σε αυτή την ανάγκη του κεφαλαίου εισβάλοντας στα συριακά εδάφη.

Πέρα από τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν σε όλη την πορεία της 20χρονης περιόδου, όπως και τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, βλέπουμε πώς τσακίζονται οι ζωές των εργατών, των νέων, των γυναικών για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Την ίδια στιγμή που καθημερινά στη χώρα δολοφονούνται γυναίκες, τι παραπάνω μπορεί να δώσει η κυβέρνηση στις νέες γυναίκες της χώρας μας, όταν μέσα σε ένα βράδυ αποφασίζει την απόσυρση από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, δεχόμενη τα συγχαρητήρια των αφεντικών; Ή τι μπορεί πραγματικά να υποσχεθεί στη νεολαία η κυβέρνηση του AKP, όταν σε όλη τη διάρκεια της 20χρονης διακυβέρνησης ιδιωτικοποίησε όλες τις σχολές, παραδίνοντάς τες στα αφεντικά, καταδικάζοντας τη νεολαία στην ανεργία; Πως μπορούμε να περιμένουμε κάποιο θετικό για εμάς αποτέλεσμα, όταν με διάταγμα η κυβέρνηση διορίζει στα πανεπιστήμια τους δικούς της ανθρώπους, όταν προσπαθεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε κέντρα που προωθούν θρησκευτικές και όχι μόνο αντιλήψεις, αλλά όχι όμως της επιστήμης και παραδίδει τις ακαδημαϊκές έδρες στα αφεντικά; Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε από πολιτικές που εφαρμόζει μια κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί με την αστυνομική βία να καταστείλει τους νέους που αντιστέκονται θαρραλέα ενάντια στη μεγάλη αδικία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από τον περασμένο Γενάρη;

Οι νέοι και οι νέες της Τουρκίας δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να παλέψουν για να κερδίσουν το μέλλον τους. Θα συνεχίσουμε να χάνουμε όσο δεν αντιπαλεύουμε την αστική εξουσία, όσο περιμένουμε σωτηρία από αλλού. Γι’ αυτό παλεύουμε αποφασισμένοι, με τη δική μας δυνατή θέληση και με οργανωμένο τρόπο, κάτι που αποδείξαμε και κατά τη φετινή Πρωτομαγιά.

Με αφορμή το 30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, θα ήθελα να σημειώσω ότι η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν μία μακρόχρονη και βαθιά ριζωμένη ιστορία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε συνεχώς ότι οι λαοί και των δύο χωρών έχουν κοινή μοίρα. Ξέρουμε ότι οι υπεύθυνοι της έντασης μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας δε δρουν με βάση τα συμφέροντα του λαού, αλλά με γνώμονα να προστατέψουν τα συμφέροντα της τάξης των καπιταλιστών στην Τουρκία και την Ελλάδα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο αστικών τάξεων με σκοπό την ένταση της εκμετάλλευσης και την απόκτηση μεγαλύτερου κέρδους έχει ως αποτέλεσμα οι λαοί των δύο χωρών να θεωρούνται αντίπαλοι, κάτι που καλλιεργείται και με το εθνικιστικό και αντιδραστικό θρησκευτικό μίσος. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι ενώ από τη μία συγκρούονται τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των δύο χωρών, τελικά τα συμφέροντα του λαού της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι κοινά. Να ζήσουν με συνεργασία, φιλία και αλληλεγγύη. Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, έχουμε καθήκον να δείξουμε αυτή την αλήθεια και να παλέψουμε για αυτήν!

Στην Τουρκία η φετινή Πρωτομαγιά τιμήθηκε αγωνιστικά, παρά τις απαγορεύσεις και την καταστολή που επιστράτευσε ακόμα μια φορά τουρκική κυβέρνηση. Συνολικά, έγιναν πάνω από 300 προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (TKG).

Το ΚΚ Τουρκίας οργάνωσε με επιτυχία Πρωτομαγιάτικες πορείες σε Κωνσταντινούπολη (7 συνοικίες), Άγκυρα (3) και Σμύρνη. Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚ Τουρκίας χαιρετίζει «όλες τις οργανώσεις και εκείνους που βγήκαν σε πόλεις, γειτονιές, εργοστάσια και δρόμους της Τουρκίας για να δυναμώσουν τη φωνή των εργαζομένων την 1η Μάη», προσθέτοντας ότι με τις διαδηλώσεις που οργάνωσε «το ΚΚ Τουρκίας έδειξε ξανά πως οι απαγορεύσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση θα χάσουν το νόημά τους από τον οργανωμένο αγώνα».

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε επικοινωνία που είχαν με τους Τούρκους συντρόφους καταδίκασαν την καταστολή της τουρκικής αστυνομίας, εκφράζοντας παράλληλα τη διεθνιστική αλληλεγγύη του προς το ΚΚ και την ΚΝ Τουρκίας και συνολικότερα την εργατική τάξη, τη νεολαία και τους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματά τους.