Οι δρόμοι έγιναν «σκηνές» στον αγώνα για να ανοίξουν οι σχολές!

Παρ, Απρ 2, 2021
Thumb_Politismos_Dromoi_Skines

Ένα ξεχωριστό «μάθημα» διεκδίκησης και αγώνα δίνουν όλο αυτό το διάστημα οι Σπουδαστές Δραματικών και άλλων Καλλιτεχνικών Σχολών σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Με συνελεύσεις, καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις ενώνουν τις φωνές τους κι αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο Σύλλογος μας είναι ήδη νικητής!

Τον τελευταίο χρόνο μέσα σε συνθήκες πανδημίας ήρθαμε αντιμέτωποι με οξυμένα προβλήματα. Πολλά από αυτά προϋπήρχαν (π.χ υποβάθμιση των σπουδών, έλλειψη ενιαίου τρόπου λειτουργίας για κάθε σχολή κ.ά.), ενώ κάποια προέκυψαν λόγω της κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισης. Κύριο ήταν η εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία, που δημιουργεί τεράστια κενά στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού το αντικείμενο μας θα έπρεπε να προσεγγίζεται με συνδυασμό θεωρίας και πράξης και άρα με δια ζώσης επαφή.

Από την πρώτη στιγμή ο σύλλογος ανέπτυξε ένα πολύμορφο αγώνα ώστε να επιστρέψουν οι σπουδαστές στις σπουδές τους και να αναπληρώσουν τα κενά που δημιουργεί η τηλεκπαίδευση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΔΣ του Συλλόγου, πρωτοστάτησε στον αγώνα αυτό, συνέβαλε ώστε αυτός να έχει διάρκεια, κλιμάκωση, να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση και ο συμβιβασμός.

Με πρωτοβουλία του ΔΣ οργανώσαμε συσκέψεις με δεκάδες σπουδαστές καλώντας τους να παλέψουν και εκείνοι για να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας για άνοιγμα των σχολών με μέτρα προστασίας. Μάλιστα μέσα σε συνθήκες πανδημίας και lockdown έχουν γραφτεί εκατοντάδες σπουδαστές/τριες στο Σύλλογο. Αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους μας θέλουν μόνους και ανοργάνωτους.

Πολλοί σπουδαστές που για χρόνια έβλεπαν τον εαυτό τους έξω από τέτοιες διαδικασίες, πρώτη φορά συμμετέχουν. Πραγματοποιήσαμε τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, με αιτήματα που αγκαλιάζονται από την πλειοψηφία. Οργανώσαμε το δικό μας καλλιτεχνικό «αντί – μάθημα» στον δρόμο, εκφράζοντας χέρι - χέρι, στόμα- στόμα, ό, τι δημιουργικό μάς στερούν.

Όλα αυτά συνέβαλαν να μην υποταχτούμε στις πιέσεις που μας ασκήθηκαν. Να μην τρομοκρατηθούν οι σπουδαστές όταν στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού πήραν τηλέφωνα μέλη του ΔΣ για να τους «συμβουλέψουν» να μην πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη κινητοποίηση!

Συγκρουστήκαμε με λογικές συμβιβασμού, που όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να κατευνάσουν «τα πνεύματα», να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα μας!

Σταθήκαμε απέναντι σε φωνές που έλεγαν ότι «δεν είναι καιρός» για διεκδικήσεις. Αναδείξαμε ότι είναι μία βολική και επικίνδυνη λογική συμβιβασμού με λιγότερα δικαιώματα.

Σταθήκαμε απέναντι σε φωνές που έλεγαν να «μην τα βάλουμε» με την κυβέρνηση και το Υπουργείο. Απορρίψαμε λογικές απογοήτευσης όπως «το θέμα είναι μόνο να συζητάμε και όχι να οργανώνουμε αγώνες».

Σταθήκαμε απέναντι σε «φωνές» που προσπαθούν να παρασύρουν τους σπουδαστές να παλέψουν για αλλαγή ενός Υπουργού και να τους πείσουν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε μία «αλλαγή καρέκλας», αποδυναμώνοντας την προοπτική της πάλης.

Σταθήκαμε απέναντι σε «φωνές» που επιδιώκουν την διάλυση του οργανωμένου τρόπου λειτουργίας, της έννοιας της συμμετοχής, της συλλογικής συζήτησης. Υπάρχουν ορισμένοι που βρίσκουν ευκαιρία σήμερα να προωθήσουν ένα «διαδικτυακό» κίνημα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και γενικές συνελεύσεις με polls και likes στο facebook! Αναδείξαμε ότι ο τρόπος λειτουργίας του Συλλόγου μας, αξιοποιώντας κάθε μέσο, συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο της δράσης του, με την κατεύθυνση που αυτός θα έχει.

 

Η πείρα που κατακτήσαμε μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε!

Οι αγώνες μας, ο κοινός βηματισμός με τα καλλιτεχνικά σωματεία, το δυνάμωμα των διεκδικήσεών μας, μας διδάσκουν πως η πραγματική μας δύναμη βρίσκεται στην ενότητα, στο δίκιο. Μας διδάσκουν πως η αντιπαράθεση και η σύγκρουση με τον συμβιβασμό είναι μονόδρομος για να έχει η δράση μας συνέχεια και αντοχή! Εμείς θα «παίξουμε» την τελευταία πράξη!

 

Ηρώ Ραζή, πρόεδρος του Συλλόγου Σχολών
Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου της Αττικής

Η Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης με αίτημα το άνοιγμα των δραματικών και άλλων καλλιτεχνικών σχολών με μέτρα προστασίας. Παράλληλα, έχει απαιτήσει αξιοποίηση δημοσίων χώρων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης για πραγματοποίηση των πρακτικών μαθημάτων, αναπλήρωση διδακτικών ωρών, αναπροσαρμογή της ύλης για τις πτυχιακές και προαγωγικές εξετάσεις και άμεση οικονομική ενίσχυση όλων των σπουδαστών (επίδομα ενοικίου, πάσο). Οι δράσεις αγκαλιάζονται από πολλούς σπουδαστές που αγωνιούν για τις σπουδές τους και τη ζωή τους.

Σημαντικό σημείο για την οργάνωση του αγώνα μας το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία Συλλόγου στην πόλη. Αποφασίσαμε να καλέσουμε σε ιδρυτική συνέλευση Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού και Θεάτρου Θεσσαλονίκης, ώστε να συντονίσουμε τις δράσεις μας και οργανωμένα να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική ώθηση στην οργάνωση του αγώνα, να μας βγάλει πιο δυνατούς. Να γίνει ένα πραγματικό αποκούμπι για να συζητάμε ζωντανά όσα μας προβληματίζουν και να δρούμε συλλογικά! Οι αγώνες που δίνουμε και η αυξημένη συμμετοχή σπουδαστών μάς κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε!...

 

Σοφιανός Πεσιρίδης, σπουδαστής δραματικής σχολής Θεσσαλονίκης,
μέλος της Πρωτοβουλίας σπουδαστών δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης