Ο «Τρομονόμος» στην Τέχνη, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί!

Δευ, Μαρ 1, 2021
Thumb_Politismos_Tromonomos_Den

Με πρόσφατο νόμο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ 2010/13, ο λεγόμενος «τρομονόμος» στην τέχνη, που επιβάλλει λογοκρισία και διώξεις σε καλλιτέχνες και παρόχους οπτικοακουστικών υπηρεσιών, με πρόφαση την «υποκίνηση βίας ή μίσους» εις βάρος «ομάδων ανθρώπων».

Η φραστική αναδίπλωση εκ μέρους της κυβέρνησης, υπό την πίεση των μαζικών αντιδράσεων, δεν αλλάζει την ουσία. Η διατύπωση περί «μίσους εναντίον ομάδας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έννοια λάστιχο κατά το δοκούν! Ας αναρωτηθούμε: Ο στίχος «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον» θα μπορούσε ή όχι να θεωρηθεί ως «υποκίνηση σε μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων»; Οι διατυπώσεις είναι εσκεμμένα τόσο «αφαιρετικές», ώστε να κυνηγηθεί στην πραγματικότητα η κοινωνική διαμαρτυρία και αμφισβήτηση.

Στην χώρα μας, άλλωστε, ο «τρομονόμος» είναι σε ισχύ. Οι διατάξεις του διατηρήθηκαν κι ενισχύθηκαν στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εμπλουτίστηκαν περαιτέρω από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στο στόχαστρο βρίσκεται η «καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης» που προσπαθεί να φιμώσει κάθε προοδευτικό έργο που αμφισβητεί και καταγγέλλει το σύστημα.

 

Καταστολή, φακέλωμα και λογοκρισία, αυτή είναι της ΕΕ η δημοκρατία!

Πρόκειται για μία απ’ τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ που με συστηματικό σχέδιο εδώ και δεκαετίες θίγει λαϊκές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, ως αναγκαίο συμπλήρωμα για να μπορεί να ασκεί την αντιλαϊκή πολιτική της εις βάρος των λαών. Η ΕΕ πλάι στους διάφορους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τους μηχανισμούς παρακολούθησης και φακελώματος προσωπικών δεδομένων, τον αντικομμουνισμό, ενισχύει συνεχώς το νομικό της οπλοστάσιο απέναντι στην ανατρεπτική δράση, με αιχμή κυρίως τη «ριζοσπαστικοποίηση». Έχει την πάγια τακτική να συνδέει τη ριζοσπαστική δράση των εργαζομένων με την τρομοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκεκριμενοποιείται στην ελληνική νομοθεσία ο «τρομονόμος» και για την τέχνη. Ένα μέτρο που βάζει ξεκάθαρα στο στόχαστρο την αντικαπιταλιστική και πρωτοπόρα πάλη και μάλιστα σε μια περίοδο που η καταστολή και ο αυταρχισμός εντείνονται με νόμους για περιορισμό των διαδηλώσεων, περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, για ποινικοποίηση κινητοποιήσεων πχ για πλειστηριασμούς κ.ο.κ. Η εμπειρία από άλλες χώρες της ΕΕ είναι αποκαλυπτική: Για παράδειγμα, με βάση αυτές τις διατάξεις στην Ισπανία έχουν απαγγελθεί διώξεις -ακόμα και ποινές- για στίχους τραγουδιών, όπως η πρόσφατη φυλάκιση του ράπερ Pablo Hasel, με την πρόφαση ότι «εξύβρισε την μοναρχία»…

Κάποιοι, όμως, έχουν πιάσει δουλειά προ πολλού, δεν περίμεναν καν να ψηφιστεί ο «τρομονόμος» στην τέχνη. Ορισμένα παραδείγματα κομματιών που έχουν… «ενοχλήσει» τις «ευαισθησίες» του Υoutube είναι χαρακτηριστικά: Το κομμάτι «Του αδόλφου τα εγγόνια» του συγκροτήματος «Υπεραστικοί», με στίχους που καταδικάζουν τον φασισμό και τους ναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τη λεγόμενη «ομάδα του YouTube», κρίθηκε ότι περιέχει «βίαιο ή αποτρόπαιο περιεχόμενο που επιδιώκει να σοκάρει, να προκαλέσει ή να προσβάλει» και τέθηκε ηλικιακό όριο για την θέαση του.

Το τραγούδι «Του κόσμου οι λαοί» του συγκροτήματος «Κοινοί Θνητοί», που θίγει ζητήματα όπως η φτώχεια, η παιδική εργασία, η εκμετάλλευση, ο ρόλος των ΗΠΑ, έχει αποκλειστεί από τις προτεινόμενες λίστες, με την πρόφαση ότι περιέχει «σκηνές βίας»…

Στην ευρωενωσιακή «δημοκρατία» είναι καταδικαστέα μια σειρά προοδευτικά έργα που καλούν σε ξεσηκωμό, αλλά είναι απολύτως αποδεκτές οι βιαιοπραγίες της αστυνομίας και της κρατικής καταστολής όπως έγινε πρόσφατα με την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ! Είναι αποδεκτή η πραγματική βία που ασκείται εις βάρος των λαών και εκπορεύεται από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις. Η βία της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών αγαθών. Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία προέρχονται από την ίδια την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, που σκάβουν τον λάκκο των λαών με τη βαθιά αντιδραστική πολιτική τους, για να προστατεύονται πάση θυσία τα καπιταλιστικά κέρδη.

 

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα τον πετάξουν στα σκουπίδια!

Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διεκδικώντας μέτρα στήριξης, δίνουν και μία σημαντική μάχη ενάντια στον «τρομονόμο» στην τέχνη, ο οποίος δικαίως ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων.

Είναι προφανές το πόσο ανησυχούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, για τη διασφάλιση της αστικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και θέλουν να φιμώνουν όποιον αντιδράει σε αυτήν. Προς απογοήτευσή τους, όμως, υπάρχει και η τέχνη που αποκαλύπτει τα δεινά που ζουν οι λαοί, ξεσκεπάζει τη σημερινή βαρβαρότητα, καλεί σε ταξική αφύπνιση για να ξημερώσουν άλλες μέρες… αυτές που τόσο φοβούνται και «τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις».

Ο λαός και η νεολαία με την «οργανωμένη απειθαρχία» τους μπορούν στην πράξη να ακυρώσουν αυτά τα αντιδραστικά νομοθετήματα και να τα πετάξουν στα «σκουπίδια».