Να γίνει το περιοδικό μας οδηγητής χιλιάδων νέων

Σάβ, Μαΐ 1, 2021
Thumb_Politiki_Na_Ginei_To_Periodiko_Mas

Μετά από τη δημιουργική και συλλογική δουλειά μελών της ΚΝΕ, «ανέβηκε» το ανανεωμένο site του «Οδηγητή». Φιλοδοξούμε να είναι ένα ακόμα όπλο στην υπόθεση της καθημερινής αποκάλυψης της αλήθειας των «από κάτω». Να τροφοδοτούμε σταθερά με επιχειρήματα, να γίνονται γρήγορα γνωστές οι «στιγμές» όσων γράφουν την ιστορία διεκδικώντας το δίκιο στους δρόμους του αγώνα. Να αποκαλύπτουμε άμεσα όσα «καμουφλάρει», συκοφαντεί και διαστρεβλώνει η αστική προπαγάνδα για να πείσει τη νεολαία ότι το βαθιά «γερασμένο» και συντηρητικό εκμεταλλευτικό σύστημα μπορεί να «γεννήσει» πρόοδο και ελπίδα για τους λαούς.

Αξιοποιώντας και το site, επιδιώκουμε κυρίως να δοθεί μια νέα ώθηση στην αξιοποίηση και διακίνηση του «Οδηγητή». Αισθανόμαστε περήφανοι που το περιοδικό μας 52 χρόνια τώρα, «δεμένο» σε κάθε του βήμα με την ίδια την ιστορία της ΚΝΕ, παραμένει το μοναδικό έντυπο νεολαίας που το προμηθεύονται χιλιάδες νέοι και νέες. Δεν είναι αμελητέο, ότι είναι το έντυπο που κυριαρχεί στους φοιτητές που βγήκαν στο δρόμο, στις καταλήψεις και τους αγώνες των μαθητών, σε χώρους νέων εργαζομένων και σπουδαστών που ανάβει μια «φλόγα» διεκδίκησης. Δεν κρύβουμε όμως, ότι χρειάζεται να γίνουν άμεσα, άλματα στην διακίνηση του «Οδηγητή», στη σχέση που διαμορφώνει το κάθε μέλος της ΚΝΕ με το όργανο του ΚΣ.

 

Γιατί να διαβάζουμε τον «Οδηγητή»;

Γιατί η θεματολογία του περιοδικού, κάθε μήνα, δεν είναι απλώς μια παράθεση «στιγμιότυπων» και εικόνων γενικά από τους αγώνες. Διαμορφώνεται με συλλογικό τρόπο, με βάση και την πείρα που συγκεντρώνουν οι Οργανώσεις, ώστε να μπορούν τα μέλη της ΚΝΕ να γίνονται πιο ικανοί «διαφωτιστές-προπαγανδιστές-οργανωτές». Στον «Οδηγητή» θα μπορέσει κανείς να διαβάσει τα «λόγια» των μαθητών που αγωνίζονται και «γυρνώντας» σελίδα να δει την παρουσίαση της έκδοσης της Μαθητικής Επιτροπής για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα. Ξεφυλλίζοντας το κάθε τεύχος θα «έρθει σε επαφή» με κάθε ανάγκη που ο καπιταλισμός βάζει εμπόδιο να ικανοποιηθεί. Θα αποκτήσει μια πρώτη «εικόνα» για ένα ιστορικό ζήτημα και ταυτόχρονα σε μια άλλη σελίδα θα μάθει πως ιστορία συνεχίζεται να «γράφεται» και σήμερα μέσα από την καθημερινή σύγκρουση με το σύστημα. Θα μπορεί, δηλαδή, συνεκτικά και με συνέχεια, να μαθαίνει για όλα όσα μπορούν να γίνουν «οδηγός» για συζήτηση, δράση και κινητοποίηση σε κάθε τμήμα νεολαίας.

Γιατί ο «Οδηγητής» οφείλει να καλλιεργεί την ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση στην κοσμοθεωρία μας, στον πλούτο τον επεξεργασιών του Κόμματος, να «χτίζει» την επαφή των μελών της ΚΝΕ με τον «Ριζοσπάστη». Η πρόσφατη εμπειρία της προσπάθειας κατάκτησης της γνώσης με «τηλεματικό» τρόπο… απέδειξε ανάμεσα σε άλλα, με τραγικές συνέπειες για χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, ότι το διάβασμα σε έντυπη μορφή είναι αναντικατάστατη διαδικασία για την επεξεργασία και αφομοίωση ουσιαστικών γνωστικών ζητημάτων. Και επειδή οι κομμουνιστές γνωρίζουμε ότι η υπόθεση της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας είναι συνάμα τέχνη και επιστήμη πρέπει να «μάθουμε να διαβάζουμε».

Αλίμονο αν δεν αναγνωρίζαμε τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο και οι εφαρμογές του και στο κομμάτι αναζήτησης της γνώσης, στο να μπορεί κανείς πιο γρήγορα να βρει μια χρήσιμη πληροφορία κ.λπ. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν αποδείξει ότι συνεχώς προσπαθούν να αναβαθμίζουν τον τρόπο που παρεμβαίνουν στο διαδίκτυο, ελπίζουμε και το site του περιοδικού μας να είναι ακόμα ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Γιατί να διακινούμε τον «Οδηγητή»;

Γιατί η απάντηση στην ερώτηση «θες να πάρεις τον «Οδηγητή», το περιοδικό της ΚΝΕ;» είναι εδώ και τόσα χρόνια η πρώτη «εικόνα» για το τι γνώμη έχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι για τους αγώνες και το αν έχουν αποτέλεσμα, για το αν χρειάζεται σήμερα επαναστατική οργάνωση νεολαίας, για το αν ποτέ κάποιος έχει έρθει στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή και έχει πάρει μια «γεύση» για το τι παλεύουμε και τόσα άλλα, καθοριστικά για την στάση του καθενός, που πιθανά να μην γνωρίζαμε ποτέ για χιλιάδες ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε.

Γιατί η διακίνηση του «Οδηγητή» δεν γίνεται «αυθόρμητα». Αυτό, είναι μια πραγματικότητα που δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις, αλλά προσφέρει και δυνατότητες που δεν μπορεί να έχει κανένα άλλο μέσο προπαγάνδας του αντιπάλου, έντυπο ή διαδικτυακό. Ακριβώς γιατί η διακίνησή του γίνεται υπόθεση των χιλιάδων που «γράφουν» τις σελίδες του. Αυτών που με την αγωνιστική τους στάση, μπορούν να κοιτάζουν τον συνάδελφο, τον συμφοιτητή και τον συμμαθητή τους στα μάτια και να έχουν την απαίτηση να πάρουν και άλλοι τη δύναμη, τη γνώση και την πείρα που αντλούν αυτοί διαβάζοντας τον «Οδηγητή».

Γιατί ο «Οδηγητής» στα χέρια ακόμα περισσότερων στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, στις σχολικές τάξεις, τους χώρους δουλειάς και μαθητείας, «δημιουργεί» τις μελλοντικές εικόνες της οργανωμένης ζωής. Γιατί διδάσκει μέσα από τις σελίδες του, ότι υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά που τους προβληματίζουν. Ότι ακόμα και ο πιο «μικρός» αγώνας προσφέρει πείρα και έχει τη δική του συμβολή στην επόμενη μάχη. Ότι όπως έλεγε και ο «παππούς» των αγώνων του λαού, Κ. Βάρναλης, που το ποίημά του «βάφτισε» το περιοδικό μας και οι στίχοι του κοσμούν το εξώφυλλο του, «ένας δεν είμαι μα χιλιάδες» και όλοι μαζί, με επαναστατική θεωρία και δράση: «Δε δίνω λέξεις παρηγόρια, δίνω μαχαίρι σ’ ολουνούς· καθώς το μπήγω μεσ΄ στο χώμα γίνεται φως, γίνεται νους».

Έχουμε επίγνωση ότι ο επαναστατικός τύπος, ο «Οδηγητής» είναι το «φως που καίει» και για να «ανάψει» χρειάζεται να διακινείται χέρι-χέρι. Γι' αυτό και όλοι ριχνόμαστε στη μάχη για την άνοδο της διακίνησης και αξιοποίησης του περιοδικού, τη βελτίωση του περιεχομένου του.

 

Σωκράτης Μπουντόλος,
μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ