Μπορούμε να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τη δική μας αντεπίθεση!

Δευ, Ιουλ 12, 2021
Thumb_Politiki_Mporoume_Na_Organosoume

Η ολοκλήρωση του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος έστειλε μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ελλάδα, ότι ο λαός μας με τους κομμουνιστές μπροστά μπορεί να τα καταφέρει! Με τον δικό του αγώνα μπορεί να ζήσει καλύτερα!

 

Τα καταφέραμε!

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πράγματι τα καταφέραμε, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο να ολοκληρώσουμε μια πλούσια, πλατιά συζήτηση στο εσωτερικό των Οργανώσεων μας, αλλά και να ηγηθούμε μέσα σε αυτούς τους μήνες σε σημαντικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν, να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή μαζί με χιλιάδες νέους σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη επιτυχία των μαθητικών και φοιτητικών φεστιβάλ, οι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, απεργοί που βρέθηκαν στους δρόμους απέναντι στο νέο αντεργατικό νόμο επιβεβαίωσε ότι:

  • ŸΗ Οργάνωσή μας έχει ένα σημαντικό δυναμικό, ικανό να ανταποκριθεί σε δύσκολες συνθήκες και απαιτητικά καθήκοντα, να αφήσει το στίγμα του σε αγώνες που αναπτύσσονται, να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στους προηγούμενους μήνες.
  • ŸΥπάρχει ένα σημαντικά αυξημένο κομμάτι νέων ανθρώπων που έχει «στήσει αυτί» στο Κόμμα και στην ΚΝΕ. Νέων ανθρώπων γεμάτων όρεξη να δράσουν, να εκφραστούν, να δώσουν τον δικό τους «τρόπο» στην οργή, το θυμό, τον προβληματισμό που νιώθουν, όπως εύστοχα εκφράστηκε και στο σύνθημα των φετινών μαθητικών φεστιβάλ.
  • ŸΗ πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η δράση της ΚΝΕ μέσα στη νεολαία είναι η μοναδική που μπορεί να δώσει διέξοδο, που μπορεί πραγματικά να συνεπάρει χιλιάδες.

 

Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο ακόμη πιο απαιτητική, με νέες προκλήσεις, δυσκολίες, αλλά και δυνατότητες

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι τα παραπάνω δεν ήταν ούτε αυτονόητα, ούτε έγιναν «μια κι έξω». Επιβεβαιώθηκαν μέσα από μια σημαντική επίμονη δουλειά. Πολύμηνη, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες, που ξεχώρισε όμως για τη σταθερότητά της, που έδωσε το στίγμα της. Αυτός ο τρόπος δουλειάς πρέπει να εκτιμηθεί, να αναπτυχθεί με διορθωτικές κινήσεις και στη συνέχεια.

Η αντιλαϊκή επίθεση από τη μεριά της κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανακοπεί. Η πολυσυζητημένη ανάπτυξη δε φαίνεται να έρχεται σύντομα, αφού και οι δικές τους προβλέψεις (όπως η πρόσφατη της Τράπεζας της Ελλάδας), δείχνουν μεγαλύτερη στασιμότητα από αυτή που είχαν υπολογίσει μετά την κρίση. Αυτά για το λαό και τη νεολαία σημαίνουν νέους γύρους αντιλαϊκών μέτρων και αλλαγών σε όλα τα μέτωπα. Είναι άλλωστε προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων από το νέο Ταμείο ανάκαμψης. Ήδη το σήμα δόθηκε, αφού μέσα στο κατακαλόκαιρο επιλέγουν να φέρουν νέο νομοσχέδιο που θα οριστικοποιήσει τη δημιουργία ενός σχολείου πολλών διαφορετικών ταχυτήτων πολύ έξω από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών για ολοκληρωμένη μόρφωση. Επιλέγουν, επίσης, να επιτεθούν στα όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει στους νέους εργαζόμενους με αντίστοιχο σχέδιο νόμου. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που βρίσκεται ενταγμένη στο πλαίσιο της ΕΕ, στις ανάγκες του κεφαλαίου, που επιβάλλουν, από τη μία, ένα δυναμικό που θα μορφώνεται όλο και περισσότερο με αποσπασματικές γνώσεις, «ευκαιριακά» ανάλογα με τις ανάγκες τους, που θα κυνηγά συνεχώς νέες «δεξιότητες» και θα οδηγείται, από την άλλη, σε χώρους δουλειάς με όλο και λιγότερα εργατικά δικαιώματα.

Η καταστολή που βιώσαμε όλους τους προηγούμενους μήνες είναι συστατικό στοιχείο αυτής της πολιτικής. Αλλά και όχι μόνο αυτά: οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία που αποκαλύπτονται με τραγικό τρόπο μέσα στην πανδημία, σε προσωπικό στην πυροσβεστική και στην πυροπροστασία με τρομακτικές συνέπειες επαναλαμβανόμενων καταστροφικών πυρκαγιών, είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής, της άπλετης στήριξης του κεφαλαίου ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει υποσχέσεις ελπίζοντας ότι η νεολαία «δε θυμάται» την εμπειρία από τη διακυβέρνησή του. Η νέα γενιά, όμως, έχει βιώσει στο πετσί της τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές σε σχολεία και πανεπιστήμια που έστρωσαν το δρόμο για όσα νομοθετεί σήμερα η ΝΔ. Ποιος να ξεχάσει τους νόμους Γαβρόγλου ή την εξίσωση των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολέγια; Όμως και οι υποσχέσεις που δίνει σήμερα δεν είναι τόσο «αθώες». Τη μια μέρα μιλούσε για κατώτατο μισθό και 35 ώρες δουλειά την εβδομάδα (βλέπε άρθρο στις σελ. 16-17  του «Οδηγητή») και την επόμενη μέρα στη συνέλευση του ΣΕΒ ο Α. Τσίπρας έλεγε ότι είναι ανοιχτός σε μέτρα που θα μειώσουν το «μη μισθολογικό κόστος», δηλαδή νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα, ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Γιατί μπορεί να «τάζει» βασικό μισθό 800 ευρώ, αλλά δε λέει κουβέντα για το τι μισθό θα παίρνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο καθεστώς των ευέλικτων σχέσεων εργασίας!

Κάθε νέος μπορεί να βγάλει συμπέρασμα τώρα ότι χωρίς αμφισβήτηση της ΕΕ, όλων των αντιλαϊκών νόμων που έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία συνολικά, κάθε νέα υπόσχεση προστίθεται απλά στις εκατοντάδες ψεύτικες που έχουν δώσει όλα τα αστικά κόμματα. Η νεολαία δεν μπορεί να ελπίζει σε κάποια μαγική λύση των προβλημάτων της, πόσο μάλλον από όσους τα δημιούργησαν.

 

Η ελπίδα βρίσκεται στη σύγκρουση, στον αγώνα, στην ταξική πάλη!

Αυτό το μήνυμα έστειλαν και οι χιλιάδες απεργοί του προηγούμενου μήνα. Απέδειξαν ότι το μόνο που τρέμουν οι κυβερνήσεις και τα αφεντικά είναι η οργάνωση, είναι ο αγώνας που θα έχει ξεκάθαρα αιτήματα, που θα έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική τους, με την πραγματική αιτία των προβλημάτων μας. Γι' αυτό και οι απεργιακές κινητοποιήσεις πολεμήθηκαν και συκοφαντήθηκαν με τόση «λύσσα» από τα πληρωμένα «παπαγαλάκια» τους. Γι' αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους, ψηφίζοντας και ετοιμάζοντας νόμους που χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία, την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, των φοιτητών στους συλλόγους τους.

Ταυτόχρονα, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις στην περιοχή μας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, με πιθανότητα νέας όξυνσης. Η αστική τάξη της χώρας μας έχει ενιαία πολιτική τόσο μέσα όσο και έξω από αυτή, με κοινό στόχο: την εξασφάλιση αυξημένης κερδοφορίας, γι' αυτό και διεκδικεί αναβαθμισμένη θέση στην περιοχή, βάζοντας σε νέους κινδύνους τον λαό μας. Η μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι το ΝΑΤΟϊκό μαχητικό που ενεπλάκη στα πρόσφατα επεισόδια στη Μαύρη Θάλασσα πολύ πιθανά απογειώθηκε από τη Σούδα), οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και οι οδυνηροί συμβιβασμοί που προετοιμάζονται με την Τουρκία, μόνο νέες περιπέτειες θα δημιουργήσουν. Το 30ο Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ μαζί με την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας είναι μια απόδειξη ότι οι λαοί ενωμένοι μπορούν να νικήσουν, να ανατρέψουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να είναι αυτοί αφεντικά στον τόπο τους, διαμορφώνοντας διαφορετικές σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Όλα τα παραπάνω θα συνδυαστούν με νέο κύκλο ιδεολογικής επίθεσης, ειδικά προς τη νέα γενιά, για να κερδίσουν την καρδιά και το μυαλό της, να διαμορφώσουν ενεργούς υποστηρικτές αυτού του συστήματος. Γι' αυτό και η συνεχής προσπάθεια από όλες τις μεριές να διαστρεβλώσουν πλήρως τις έννοιες «πρόοδος» και «συντήρηση». Γι' αυτό και οι συνεχείς επιθέσεις σε ΚΚΕ και ΚΝΕ με κάθε τρόπο. Γιατί γνωρίζουν ότι είμαστε μια κρίσιμη δύναμη που όχι μόνο οργανώνει την αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τη διέξοδο από αυτή. Οι αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος μάς κάνουν πιο επικίνδυνους, πιο ικανούς να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια του αντιπάλου.

 

Να δουλέψουμε με επιμονή βάζοντας συγκεκριμένους στόχους

Τα ίδια τα αστικά επιτελεία, άλλωστε, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την όξυνση των μεγάλων κοινωνικών αντιθέσεων, για το ότι οι νεότερες γενιές δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους μέσα σε αυτό σύστημα. Ξέρουν ότι αυτά είναι «εύφλεκτη ύλη» στην επαφή τους με τη ριζοσπαστική ιδεολογία και μπορούν να οδηγήσουν σε έκρηξη όσο κι αν καμιά φορά τα πράγματα φαίνονται στάσιμα και ακίνητα.

Γι' αυτό τώρα μπορούμε να οργανώσουμε τη δράση μας πιο αποφασιστικά, να διαμορφώσουμε ένα πιο θαρρετό σχέδιο, ώστε να πετύχουμε:

  • ŸΝα πείσουμε περισσότερους νέους θέτοντας στο επίκεντρο την πολιτική μας πρόταση. Αυτή είναι που μπορεί να κάμψει αναστολές και να δώσει κίνητρο στον καθημερινό αγώνα για να ξεπερνιούνται δυσκολίες. Αυτή μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική μπροστά στα σημερινά αδιέξοδα.
  • ŸΝα σταθεροποιήσουμε την κοινή μας δράση με την πλειοψηφία όσων συναντηθήκαμε τους τελευταίους μήνες. Αυτή η επαφή δεν ήταν «ευκαιριακή», ήταν αποτέλεσμα της συνάντησης των πιο οξυμένων και πρωτοπόρων προβληματισμών με την πιο ριζοσπαστική ιδεολογία. Είναι στο χέρι μας να σταθεροποιηθεί και να οδηγήσει περισσότερους νέους ανθρώπους στην πιο μόνιμη συμμετοχή τους στον αγώνα.
  • ŸΝα αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες που έχουμε μέσα από τα εκατοντάδες νέα μέλη της ΚΝΕ των τελευταίων μηνών, για να έρθουμε σε επαφή με πολλούς περισσότερους που ένιωσαν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της καπιταλιστικής διαχείρισης της πανδημίας. Με τους χιλιάδες μαθητές που προετοιμάστηκαν για τις πανελλήνιες μέσω τηλεκπαίδευσης, φοιτητές και σπουδαστές επαγγελματικών σχολών που δε γνωρίζουν καν πώς είναι οι σχολές τους, εργαζόμενους που είτε συνεχίζουν να δουλεύουν με τηλεργασία είτε βιώνουν τεράστια εντατικοποίηση σε κλάδους όπως ο επισιτισμός, το εμπόριο, οι ταχυμεταφορές και ο τουρισμός.

Το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή με σύνθημα: «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το σοσιαλισμό» είναι η ιδανική ευκαιρία, ώστε όλα τα παραπάνω να γίνουν πράξη. Κάθε Οργάνωση της ΚΝΕ μπορεί τώρα να οργανώσει το δικό της φιλόδοξο σχέδιο, ώστε το μήνυμα του Φεστιβάλ να φτάσει παντού. Να δώσουμε διέξοδο και στη μεγάλη ανάγκη για ποιοτική καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία. Κυρίως, όμως, να συζητήσουμε με χιλιάδες ότι: «Ναι, σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα»! Πρόοδος είναι οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες να αξιοποιηθούν υπέρ μας και όχι εναντίον μας, για την κάλυψη των δικών μας αναγκών. Υπάρχει η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, απαλλαγμένη από την ύπαρξη των παρασίτων καπιταλιστών, με τις δυνατότητες και τα μέσα της παραγωγής στα χέρια του λαού. Και τώρα περισσότερο από ποτέ αξίζει να παλέψεις γι' αυτή!

 

Θανάσης Σγούρος,

μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ