Έρνεστ Χέμινγουεϊ:60 χρόνια από όταν έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συγγραφέας

Παρ, Ιουλ 2, 2021
Thumb_Politismos_hemingway

Ο Ε. Χέμινγουεϊ (21/7/1899-2/7/1961) είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα και ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους και πολυδιαβασμένους συγγραφείς στην Ευρώπη. Όχι τυχαία, βέβαια, καθώς η δράση του σε μέτωπα του πολέμου, η προοδευτική σκέψη του και το έργο του συμπορεύτηκαν με μεγάλες καμπές της νεότερης ιστορίας, όπως οι δύο Παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και ο αγώνας του ισπανικού λαού κατά του φασισμού, για να μην αναφέρουμε τους βιωματικούς δεσμούς του με την Κούβα και τον αγώνα του λαού της.

Από πολύ νωρίς έζησε πολυτάραχη ζωή, γεμάτη ταξίδια και περιπέτειες. Ως δημοσιογράφος κάλυψε τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και ταξίδεψε στην Κίνα και τη Γαλλία. Στα μυθιστορήματά του περιγράφει τη ζωή ως δοκιμασία θάρρους απέναντι στην περιπέτεια και τον κίνδυνο. Δεν παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις και τα ανθρώπινα πάθη. Είναι φανατικά ταγμένος με την πλευρά του λαού, των φτωχών ανθρώπων.

Κύριο λογοτεχνικό χαρακτηριστικό του Χέμιγνουεϊ είναι, πέρα από την πλοκή που έχουν τα έργα του, οι χαρακτήρες των ηρώων του, πολλοί από τους οποίους ήταν υπαρκτοί άνθρωποι, όπως ο Κουβανός ναυτικός Γκρεγκόριο Φουέντες που ενέπνευσε τον Χέμινγουεϊ στον ήρωα του μυθιστορήματός του "Ο γέρος και η θάλασσα".

Στο συγκεκριμένο έργο, με το οποίο ο Χέμινγουεϊ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954, αναδεικνύει ένα τεράστιο μάθημα ζωής: Ότι ο άνθρωπος όταν αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του, όταν αποφασίσει ο ίδιος να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να αγωνιστεί για τη ζωή και το μέλλον του, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος...

Old_man_and_the_sea_Jan_Hrebicek_2013-11-1200x900

Ήξερες ότι...

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του Κόκκινου Στρατού, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο κάθε άνθρωπος, που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δε θα μπορούσε να τα ξεπληρώσει ποτέ, με ό,τι κι αν έκανε».