Νέοι εργαζόμενοι


Να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση : Μονόδρομος η ενίσχυση του ΠΑΜΕ

Δεκεμβρίου 3, 2011 @ 2:24 μμ

Μόνιμος σύνδεσμος

Όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη του κεφαλαίου να παρθούν κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η διευρυμένη αναπαραγωγή του, να αυξηθεί κι άλλο η κερδοφορία του. Για να γιγαντώνονται τα κέρδη της πλουτοκρατίας ο μόνος δρόμος είναι να μειώνεται η τιμή της εργατικής δύναμης, να χτυπιέται σειρά λαϊκών κατακτήσεων που “κοστίζουν” στην κερδοφορία, όπως η ασφάλιση, οι παροχές σε υγεία και πρόνοια. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει μορφή διαχείρισης, τέτοια που να ικανοποιεί τα συμφέροντα και των εργαζομένων και των καπιταλιστών. Ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν έχει πάτο, έρχονται κι άλλα μέτρα. Η μεγάλη αντιλαϊκή επίθεση πρέπει να πάρει και ανάλογη απάντηση. Οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους ένα δρόμο για να ακυρώσουν τα μέτρα που πάρθηκαν και να κάνουν πράξη το σύνθημα “την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία”. Είναι ο δρόμος της ταξικής σύγκρουσης, ο δρόμος στον οποίο καλεί το ΚΚΕ. Μπροστά στην αδιάκοπη επίθεση της πλουτοκρατίας, μόνος δρόμος είναι να ανέβει η λαϊκή οργάνωση και πάλη μέσα από το ΠΑΜΕ κόντρα στα μονοπώλια, τα κόμματά τους και τις φιλομονοπωλιακές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

 

Τα μέτρα ενισχύουν το κεφάλαιο και έχουν χρεοκοπήσει το λαό

Τώρα είναι ο καιρός που θα μπουν σε εφαρμογή, με πρακτικό τρόπο όσα μέτρα ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι κάτω και από τα επίπεδα της κατάπτυστης Εθνικής Σύμβασης που υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Αν σκεφτεί κανείς ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ υπέγραψε μείωση μισθών για 3 χρόνια, μπορεί να φανταστεί πώς θα είναι και οι συλλογικές συμβάσεις. Στην εταιρεία security “G4S”, υπογράφηκε σύμβαση με μισθό 640 ευρώ! Με την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να επικρατήσουν οι ατομικές συμβάσεις, δηλαδή η διαπραγμάτευση απευθείας εργαζομένου και εργοδότη, που ουσιαστικά θα εξασφαλίζουν τσάμπα εργάτες στο μύλο της κερδοφορίας.

Την ίδια στιγμή οι απολύσεις χτυπάνε κόκκινο (με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ μόνο το Σεπτέμβριο έγιναν 72.568 απολύσεις), έχουν αποφασιστεί αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στο πετρέλαιο, ενώ η απελευθέρωση των μεταφορών ανοίγει το δρόμο για νέο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο από τη μία και νέες απολύσεις, μειώσεις μισθών και αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων για τους εργαζόμενους από την άλλη.

Η χιονοστιβάδα των μέτρων δεν είναι συνέπεια της κακοδιαχείρισης, της αδιαφάνειας, των υπέρογκων ελλειμμάτων ή του μπαμπούλα του ΔΝΤ και του μνημονίου. Η στρατηγική των μέτρων, δηλαδή η αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας, έχει διαμορφωθεί, έχει ψηφιστεί και εμπλουτίζεται συνεχώς στην ΕΕ από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Σε αυτή τη στρατηγική βαράει μετάνοιες και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι δυνάμεις κοροϊδεύουν τους εργαζομένους λέγοντας, ότι δεν είναι με το μνημόνιο αλλά με την ΕΕ.

 

Να ξεσκεπαστούν οι υποτακτικοί της πλουτοκρατίας

Οι εργαζόμενοι σήμερα δεν έχουν ανάγκη από τουφεκιές στον αέρα. Τέτοια τουφεκιά είναι και η απεργία στις 15/12 που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, ενάντια στις απολύσεις, όπως λέει. Με τέτοιους ψευτοαγώνες θέλουν να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή, να τη μετατρέψουν ακόμα και σε στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν πρέπει κανείς να ξέχνα ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι αυτή που τόσα χρόνια βίαζε τις συνειδήσεις των εργαζομένων με την ταξική συνεργασία, προωθώντας την αντίληψη ότι δεν χρειάζονται  αγώνες και όλα θα πηγαίνουν καλύτερα όσο βάζουμε πλάτη για να ανεβαίνει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας”. Και τώρα που πήγε στράφι η πλάτη που έβαζαν οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια; Τώρα, οι συνδικαλιστές των εργοδοτών καλούν τους εργάτες να ξαναβάλουν πλάτη “για να μη χρεοκοπήσει η χώρα”, λες και οι μισθοί των 500 ευρώ δεν είναι χρεοκοπία για τον εργαζόμενο! Λες και δεν είναι χρεοκοπία για το λαό το 1/3 να μην μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η εργασιακή περιπλάνηση, η δουλειά με συμβάσεις μέρας ή μηνιαίες χωρίς ασφάλιση. Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ βάζουν πλάτη ουσιαστικά στα τρομοκρατικά διλήμματα των αστών και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Θέλουν το λαό στη γωνία να έχει τα ίδια άγχη με αυτούς που ζούνε μέσα σε αμύθητα πλούτη. Οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ουσιαστικά είναι πολύτιμο εργαλείο για το κεφάλαιο, που τις χρησιμοποιεί για να χειραγωγήσει τις εργατικές συνειδήσεις και πρακτικά για να προωθηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Δυστυχώς για την πλουτοκρατία και για τους κολαούζους της στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπάρχει ο ταξικός πόλος στο εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που δεν έπαψε ούτε λεπτό να καλεί σε οργάνωση της πάλης, μέσα στα μεγάλα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα γραφεία.

Δεν αρκούν σήμερα αγώνες με αμυντικό περιεχόμενο. Ακόμα και τώρα, παρά την καπιταλιστική κρίση, παράγεται αμύθητος πλούτος, που είναι δυνατό να μπει σε κίνηση για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Το ποιος κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγεται είναι αυτό που πρέπει να μπαίνει στο επίκεντρο της πάλης των εργαζομένων. Το εμπόδιο είναι ότι όλος αυτός ο πλούτος αν και παράγεται από τους εργάτες, βρίσκεται στα χέρια μιας χούφτας καπιταλιστών. Σήμερα χρειάζεται αγώνας ενιαίος από εργαζομένους, φτωχούς αγρότες και μικροεπαγγελματίες κόντρα στην εξουσία των μονοπωλίων, αγώνας που θα στοχεύει σε ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία προς όφελος του λαού.

 

Να απομονωθούν τα “μαξιλάρια” των καπιταλιστών

Και μέσα στο εργατικό κίνημα, όπως και στην κοινωνία, συγκρούονται δύο γραμμές. Από τη μία είναι οι υποτακτικοί στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και διάφοροι στα λόγια “υπερεπαναστάτες”  (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι αριστερούτσικοι) και από την άλλη είναι το ΠΑΜΕ, που σήκωσε το βάρος της οργάνωσης της ταξικής πάλης με δεκάδες απεργίες και συλλαλητήρια όλο το προηγούμενο διάστημα.

Απέναντι από το ΠΑΜΕ δεν βρίσκεται μόνο η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έφτασε να καλεί μέχρι και σε ανοιχτή απεργοσπασία (όπως στις 17/12/2009), αλλά και διάφορες γκρούπες που, κάτω από υπερεπαναστατικά λόγια, κάνουν πορείες 200 μέτρα πίσω από τη ΓΣΕΕ, στήνουν ουσιαστικά τις συγκεντρώσεις του εργατοπατέρα Παναγόπουλου και πρωτοστατούν στην αντιΠΑΜΕ επίθεση. Είναι οι δυνάμεις που καλούν σε πάλη για “ανατροπή του μνημονίου”, χωρίς να βγάζουν άχνα για το ποια στρατηγική εξυπηρετεί. Όπου πλειοψηφούν παίζουν εργοδοτικό ρόλο, όπως στο ΣΕΦΚ (Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών), που υπέγραψε μηδενικές αυξήσεις στις συμβάσεις, όπως οι ανυπόληπτοι της ΓΣΕΕ. Είναι οι ίδιοι που τσακώνονταν για τον επικεφαλής τους σε δήμους και περιφέρειες (οι “ενωτικοί” κατά τ’ άλλα), την ίδια στιγμή που το ΠΑΜΕ πρωτοστατούσε στην πάλη για να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε ανέργους, για να δοθούν δεδουλευμένα σε εργαζομένους.

 

Πρώτη προτεραιότητα οι νέοι εργάτες

Είναι αναγκαίο σήμερα να κερδίζονται συνεχώς νέοι εργαζόμενοι, νέοι της μαθητείας, με την ταξική γραμμή, να συγκροτούνται εργαλεία οργάνωσης της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως οι σωματειακές επιτροπές του ΠΑΜΕ, να μαζικοποιούνται τα σωματεία, να γίνονται αποκούμπι ιδιαίτερα για τους νέους εργάτες. Να δυναμώνει το λαϊκό μέτωπο εργατών – αυτοαπασχολούμενων – φτωχών αγροτών. Όρος για να ανεβαίνει σκαλιά η ταξική πάλη, για να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος είναι να γίνουν περισσότεροι οι εργάτες που κόβουν τον ομφάλιο λώρο από τις ξεπουλημένες ηγεσίες των  ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, από τα κόμματα του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να μπουν στην πάλη μαζί με το ΠΑΜΕ. Στις 15 Δεκέμβρη η απεργία πρέπει να είναι πετυχημένη, δηλαδή να βγει ενισχυμένο με νέες δυνάμεις, ιδιαίτερα εργατικής νεολαίας, το ΠΑΜΕ και απομονωμένοι μαζί με τους αριστερούς κλακαδόρους τους οι εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

 

Εργατικό Τουρνουά ποδοσφαίρου  του ΠΑΜΕ

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, που συνεχίζεται για μια ακόμα χρονιά, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων για ελεύθερο χρόνο, πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ αποτελεί απάντηση σε όσους ευθύνονται για τον αποκλεισμό των νέων και ιδιαίτερα της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, από το δικαίωμα στην άσκηση, για την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Τα ταξικά συνδικάτα καλούν τους εργαζομένους μέσα στις φάμπρικες και στους χώρους δουλειάς να φτιάξουν τις ομάδες τους. Να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα που το ποδόσφαιρο δεν θα αποτελεί τουρνουά των χορηγών, σε ένα πρωτάθλημα που τα λεφτά δε θα “κάνουν παιχνίδι”. Στο εργατικό τουρνουά δεν υπάρχουν ατζέντηδες, χρυσοπληρωμένα συμβόλαια και αναβολικά, το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί επιχείρηση, αφού το αγωνιστικό μέρος δε θα συνοδεύεται από συμφέροντα των εταιρειών. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες δηλώσεις συμμετοχής με ομάδες από διάφορους εργασιακούς χώρους.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους και τη νεολαία να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν τον αγώνα τους, για να γίνει πράξη ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός, ιδιαίτερα με μέτρα στο σχολείο, στους δήμους, στα σωματεία. Να συνδεθεί ο αγώνας αυτός για μια συνολικά άλλη πολιτική σε όφελος του λαού, της νεολαίας, σε σύγκρουση με την κυριαρχία των πολυεθνικών, σε όλη την κοινωνικοοικονομική και πολιτική ζωή, συμβάλλοντας στην ανάγκη να δυναμώσει η ενότητα της εργατικής τάξης, να ενισχυθεί η προοπτική για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Το τουρνουά θα ξεκινήσει μέσα στο Δεκέμβριο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχές στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ (210-3301842, 210-3301847, 210-3833786).